A helyesírás minősít

Írta:
2024. február 20. 16:53 (kedd) /

A Szövegkovács nyelvőrző vállalkozást Ferencz Melánia és Kósa Erika alapította 2012-ben, ami kezdetben Facebook-oldalként mutatkozott be, majd blogként, rovatként működött, ma már saját weboldala (szovegkovacs.com) van.

A szárnyait bontogató újságíró és a huszonvalahány év tapasztalattal bíró korrektor alkotta csapatot 2015-ben a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete MÚRE-díjjal jutalmazta. 

A csapat időközben bővült: 2016-ban csatlakozott hozzájuk Horváth Éva, 2018-ban pedig Benedek-Székedy Sándor, és mindvégig a háttérből segítette munkájukat a Szövegkovács tiszteletbeli fotósa, Farkas-Ráduly Sándor.

Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmával február 19-én Aradon is bemutatták a Szövegkovács kiadványait.

A Szóbuborékok – Hogyan írjuk? És hogyan ne? 2015 májusában jelent meg három év gyűjtéséből, 999 szó helyesen és helytelenül írt változatát tartalmazza.

A Rendőr-e a fekvőrendőr? egy karikatúrákkal illusztrált iránytű humorkedvelő nyelvhasználóknak, Boros Zsolt, Fülöp Tünde, Havasi-Salamon Katalin és Léphaft Pál illusztrációival.

Az Olvasóból korrektor tulajdonképpen a Szóbuborékok melléklete, de önmagában is megállja a helyét, feladatlapként is lehet használni, benne van a Szóbuborékokból kiválasztott 58 mondat helyes és helytelen változata, magyarázattal.

Az Anyanyelvi villámtanácsok, avagy Miért nem mosogat a szivacs? egy videórovat szöveges változata, 52 rövid cikket tartalmaz: gyors, azonnal hasznosítható tanácsok bizonyos szavak és kifejezések írásmódjával kapcsolatban.

„Tizenhét éves voltam, amikor jelentkeztem a Duna Televízió és a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium anyanyelvi táborába, a részvétel feltétele pedig egy pályázat volt. Megírtam a szöveget, viszont megkértem az unokatestvéremet (Kósa Erika korrektor – szerk. megj.), hogy javítsa ki, mert úgy éreztem, növelem az esélyeimet az elbírálásnál. Tulajdonképpen az a tábor sorsfordító volt az életemben; úgy jöttem haza onnan, hogy újságíró szeretnék lenni – akkor még könyvelés szakra jártam. Szerintem sokat segített a szöveg minősége. (…) Azóta is belső késztetés, hogy helyes szöveget adjak ki a kezemből” – árulta el Melánia az aradi bemutatón.

A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében bemutatott kiadványok nagyon hasznosnak, hiánypótlónak bizonyulnak, segítenek közelebb vinni a helyesírást, és akár lépcsőfokok lehetnek azoknak, akik elmerülnének a helyesírási szabályzatban. 

Játékos, humoros, könnyed stílusukkal, a magyar nyelvet tiszteletben tartva segíthetnek a gyerekeknek elsajátítani a helyesírást, megszerettetni velük az anyanyelv helyes használatát. Hogy miért? Mert a helyesírás minősít.

Hozzászólások