A technológia újrahasznosítása – vándorkiállítás

Írta:
2024. június 19. 16:32 (szerda) /

A Recycle Your Technology című, elektronikai hulladékból készült multimédiás installációkat bemutató vándorkiállítás június 21-én az Aradi Művészeti Múzeumba érkezik, miután május 18-tól a reșițai Művészeti és Ipari Csarnokban volt látható.

A négy interaktív alkotás a Recycle Your Technology for Art kampány során összegyűjtött e-hulladékból készült. A művek a legkülönfélébb közönséget célozzák meg, és az újrahasznosítás gyakorlatát népszerűsítik mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. 

A művészek közül kettő – gH. [ d s l x ] és Dorian Bolca – az aradi kinema ikonban és a temesvári Nava C2-ben végzett hang- és képkísérleteikről ismertek. Hozzájuk csatlakozik alkotásaival két másik, nyílt pályázat útján kiválasztott művész: Denis Flueraru és Sergiu Doroftei. 

„Ez a kezdeményezés a projekt ökológiai üzenetét hivatott erősíteni, de egyben ösztönözni az újrahasznosító művészet témái és módszerei iránt érdeklődő művészek felfedezését, különösen a régi technológiák területén” – olvasható Suzana Dan kurátor szövegében.

A rendhagyó kiállítás megnyitója június 21-én 17 órakor lesz a Művészeti Múzeumban, melyet szabad beszélgetés követ az érdeklődőkkel arról, hogyan gyűjtsünk helyesen elektronikai hulladékot.

Az újrahasznosítási kampány folytatása és támogatása érdekében a látogatókat arra kérik, hogy hozzanak magukkal egy olyan műszaki tárgyat, amelyet már nem használnak. A kiállításon külön hely lesz a kiselejtezett elektromos készülékek gyűjtésére, amelyeket majd felhasználnak különböző műhelyfoglalkozásokon.

Hozzászólások