Beomlott a solymosi várrom egyik fala

Írta:
2024. február 20. 16:50 (kedd) /

A napokban beomlott az amúgy is romos solymosi vár egyik fala, a történteket Ionel Bulbuc, az Arad Megyei tanács alelnöke tette közzé Facebook-oldalán február. 

A fotókkal illusztrált bejegyzésében a politikus a lippai önkormányzatot hibáztatja. A Solymos váraként ismert műemlék épület Arad megye egyik legjelentősebb középkori erődítménye.

„Lippai urak, nem lett volna jobb, ha ránk, a megyei tanácsra bízzák a vár gondozását, hogy egy szép területet fejleszthessünk ott, ahogyan azt Kaszoja vagy Gyorok esetében tettük?” – olvasható a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusának bejegyzésében.

Florin Pera, lippai polgármester a központi sajtónak elmondta, hogy a várat egy évtizedre átadták a megyei tanácsnak, pontosan azért, hogy rehabilitálják, ám 2020-ban visszavették, mert a projekt nem valósult meg. Elmondta azt is, hogy szeretnék, hogy a vár bekerüljön a helyi fejlesztési stratégiába, és jelenleg egy jobb anyagi támogatás reményében azon dolgoznak, hogy a vár felkerüljön a nemzeti örökség listájára.

A polgármester ugyanakkor arra figyelmezteti a turistákat, hogy ne közelítsék meg túlságosan a várat, mert balesetveszélyes. Hamarosan táblákat is kihelyeznek, melyek figyelmeztetnek az omlásveszélyre – tette hozzá.


(Fotó: Facebook/Cetatea Soimos)

Hozzászólások