Blaskovicstelepi telket hódított vissza a Városháza

Írta:
2024. július 10. 17:39 (szerda) /

A választások után is folytatódik a Temesvári Városháza meghirdette hadjárat a közterületet törvénytelenül elfoglaló cégek és magánszemélyek ellen. Július 9-én a Temesvári Városháza csapatai Blaskovicstelepre, a Semicerc utcába vonultak ki, ahol egy csaknem 2000 négyzetméteres közterületet illegálisan elfoglalt egy család, amely itt házat is épített. 

A területet tíz évvel ezelőtt kezdték fokozatosan elfoglalni, rögtönzött építkezésekkel, végül házat építettek rá több melléképülettel, az udvart pedig kerítéssel és egy nagy vaskapuval zárták le. Az egyik lakó helyszíni nyilatkozataiból kitűnik, hogy a tulajdonosok több temesvári ingatlannal is rendelkeznek, bejelentett lakóhelyük pedig Belgiumban van. Július 9-én, kedden a Városháza a Semicerc utcában megkezdte az engedély nélkül emelt, a telekkönyvben sem szereplő épület lebontását, hogy felszabadítsák a köztulajdonban levő területet.

„Itt egy olyan módszerről van szó, amely a múltban sajnos bevált – a városban ideiglenesen elfoglalnak egy földterületet szociális esetnek látszó családok, de a helyzet állandósul, az építkezések pedig egyre nagyobb szabásúak. Ma egyértelműen jelezni akarjuk, hogy nem fogadjuk el többé az ilyen módszereket. Temesváron van szociális lakásrendszer, amelyik ha nem is kielégítő, a város területeit nem vehetik birtokba azok, akik fittyet hánynak a törvényekre” – nyilatkozta Dominic Fritz polgármester.

A temesvári polgármester 2024. május 23-án bontási végzést adott ki a telek visszaszerzésére. A földet birtokló család megpróbálta leállítani a végzés alkalmazását a bíróságon, de a keresetet a Temesi Törvényszék elutasította. A bontásnál a Szociális Igazgatóság csapata is jelen volt, hogy figyelemmel kísérjék az adott területen tartózkodó gyerekek helyzetét.

A temesvári adminisztráció határozottan elkötelezte magát az illegálisan eltulajdonított földterületek, épületek és állami lakások visszaszerzése mellett. Az elmúlt hónapokban a város több ingatlanát sikerült visszaszerezni: egy hektárnyi területet a Bega-csatorna partján, a Cezar utcát a Loga körút és a Gyermekpark között, egy zöldterületet az Aradi úton és egy parkolónak használt területet a Széna tér közelében.


Temesvári Városháza

Hozzászólások