Csillagászat, mesehősök, saját történetek, klímafrász

Írta:
2023. szeptember 14. 18:14 (csütörtök) /

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Bartók Béla Elméleti Líceummal és a Bolyai János Szakkollégiummal együttműködve szórakoztató programokkal várja a gyerekeket és fiatalokat, valamint izgalmas előadásokkal a felnőtteket a VIII. Temesvári Magyar Napokon, Európa kulturális fővárosában, 2023 szeptember 23-án, szombaton 10.30–18.00 óra között.

 

Csillagászat és űrfizika interaktív foglalkozás

Mivel foglalkoznak az űrkutatók? Van-e élet a Földön túl? Mik az űrtechnológia legújabb eredményei? Milyen forgatókönyvei lehetnek az emberiségnek? Elképzelhető az élet egy másik bolygón? A következők lesznek terítéken: sci-fi és a valóság összehasonlítása, a Star Wars-univerzum tudományos alapjai, szimulációs játékok, gondolatébresztő feladatok, fizikai kísérletek Fockter Zoltán csillagásszal.
A foglalkozás három különböző időpontban fog lezajlani, 25 fős csoportokban. A tevékenység helyeinek száma korlátozott, jelentkezni a Bolyai János Szakkollégium honlapján (www.bolyaitemesvar.ro) található regisztrációs link alapján lehetséges 10.30-tól vagy 11.30-tól 8–14 éveseknek, 12.30-tól pedig középiskolásoknak. Helyszín: Projektközpont – belső udvar.

 

Válj a saját életed mesehősévé!

A mese nemcsak a népmesét és a kortárs mesét jelenti, hanem a saját mesénket, élettörténetünket is: ahogy a világban vagyunk, ahogy meghúzzuk a saját határainkat, ahogyan döntünk, vagy nem döntünk, amilyen nevelési helyzeteket választunk, ahogy a világhoz viszonyulunk – ez mind a saját történetünk. Ezeket a dolgokat gesztusokkal, attitűdökkel is folyamatosan elmondjuk magunkról, a gyerek pedig észleli, és levonja belőlük a megfelelő következtetéseket. Hogyan válhatunk a saját életmesénk hősévé? – erről fog szólni ez az előadás dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktatóval. Időpont és helyszín: 11.30–13.00 óra között a színház nagytermében.

 

A sikeres előadás 10 titka

Hogyan jussunk el az ötlettől a prezentációig? Mitől lesz figyelemfelkeltő egy előadás? Hogyan oldható a lámpaláz? Mitől válhatunk hatásos előadóvá? Retorikai mesterfogások középiskolásoknak, gyakorlati feladatokon keresztül Constantinovits Milánnal, az MCC szakmai főigazgató-helyettesével.
Időpont és helyszín: 13.30–15.00, Projektközpont – belső udvar.

 

Klímafrász: Kell-e szoronganunk az éghajlatváltozás miatt?

Mekkora veszélyt jelent a klímaváltozás a következő generációra nézve? Vannak-e megoldásaink, vagy eleve eldöntött a sorsunk? Milyen szerepe van a médiának az éghajlatváltozással kapcsolatos társadalmi kép kialakulásában? Miért válik a klímaszorongás egyre gyakoribbá a nyugati társadalmakban? Ezekre a kérdésekre fog választ keresni Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének munkatársa és Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója. Moderátor: Tóth Kinga, a Bartók Béla Elméleti Líceum oktatója. Időpont és helyszín: 15.00–16.30, Projektközpont – előadóterem.

 

Legyőzi-e Platónt a mesterséges intelligencia?

Az előadás röviden áttekinti a főbb amerikai, kínai és európai AI-termékeket, melyek a Chat GPT után kerültek piacra. Dr. Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója kitér az AI fejlődésének két külön irányára: a termékekbe beépített intelligencia és az általános értelem kérdésére. Végül elemzi, hogy mit hozhat az oktatásban az AI új hulláma.
Időpont és helyszín: 16.30–18.00, Projektközpont – előadóterem.

Hozzászólások