Europa Nostra-díj a Via Transilvanica projekt kezdeményezőinek

Írta:
2023. szeptember 12. 17:16 (kedd) /

Csaknem egy évvel a Via Transilvanica hosszú távú turistaút hivatalos bemutatója után, a kezdeményező Tășuleasa Szociális Egyesület képviselői Temesváron is bemutatták ezt a nagyszabású projektet, amelynek mottója: „Az út, amely egyesít” (Drumul care unește). A Via Transilvanica projekt 2023-ban Europa Nostra-díjat kapott a „A polgárok bevonása és tudatosítás” kategóriában az Europa Nostra Egyesülettől és az Európai Bizottságtól, a díjátadásra a temesvári bemutató alkalmából került sor.

A Via Transilvanica egy 1400 kilométer hosszú turista útvonal, amely átlósan átszeli egész Romániát, Putnától Szörényvárig (Drobeta Turnu-Severin). Az ország leghosszabb turistaútvonala, amely hét történelmi és kulturális régión, tíz megyén halad át,107 közigazgatási egységet és 400 közösséget érintve, gyalogosan, kerékpáron vagy akár lóháton is teljesíthető. A hazai viszonylatban egyedülálló projektet 2023 szeptember 7-én mutatta be a temesvári Jecza Galéria udvarán Alin Ușeriu, a Via Transilvanica megálmodója. „Egy olyan hosszú távú útvonalat, egyfajta zarándokutat képzeltem el, amely az elmélyülésre, befelé fordulásra alkalmas lassú turizmus szellemében Románia kulturális, etnikai, történelmi és természeti értékeit, sokszínűségét népszerűsíti. Tíz évet éltem Németországban, és bevallom, hogy az ottani sajtóban egyetlen olyan újságcikket, riportot sem olvastam Romániáról, amelynek ne lett volna negatív kicsengése. Erre az általános negatív benyomásra akartam rácáfolni a Via Transilvanica projekttel, amely megmutatja a bel- és külföldi látogatóknak a természeti tájak változatosságát, a biodiverzitást, a kis települések hagyományos épített örökségét, a vidéki hagyományos életformát, a hét régió történelmi és kulturális értékeit” – mondta Alin Ușeriu. 

Az útvonal kidolgozása nemcsak térképészeti és terepmunkát igényelt, de megyénként egyeztettek minden érintett önkormányzattal is annak érdekében, hogy a legjobb, köztulajdonban lévő utakból álló és a helyi nevezetességeket érintő útvonal alakuljon ki. Az útvonalat táblák, fára vagy kőre festett jelzések, és minden kilométernél nagyméretű, 300 kilogrammos andezit kilométerkövek jelzik, amelyek egyediek, mindegyikre egymástól különböző, a vidék sajátosságait idéző domborműveket faragtak. Egy kilométernyi útvonal kijelölése mintegy 1000 euróba került, a nagyszabású, 2018 és 2022 között megvalósított Via Transilvanica projekt több mint 2 millió eurót emésztett fel, és becslések szerint évi 350 euróba kerül egy kilométernyi turistaút karban tartása. A Via Transilvanica útvonal szépségeit, a hét történelmi régiót mutatja be az a látványos kiállítás, amelyet a Jecza Galéria udvarán mutattak be a projekt kezdeményezői. Ugyanitt láthatók az egyedi andezit kilométerkövek miniatűr másai, amelyek a Via Transilvanica védjegyével vannak ellátva. A temesvári rendezvényen Voicu Bojan Via Transilvanica című könyvét is bemutatták, amelynek forgalmazásával is a projektet támogatják. A bemutató keretében Vesna Marjanovic, az Europa Nostra Szerbia képviselője adta át az Europa Nostra-díjat a Via Transilvanica projekt képviselőinek. „Ezennel az Európai Örökség részévé vált a Via Transilvanica – mondta Alin Ușeriu –, beléptünk tehát Európába és a jövőben is ott akarunk maradni.”

Hozzászólások