Magyarországi segítség a vajdahunyadi magyar háznál

Írta:
2024. július 9. 17:53 (kedd) /

Magyarországi segítséggel szépül a vajdahunyadi Corvin-Savaria Magyar Ház. Jóllehet Hunyad és Vas megyék, illetve Vajdahunyad és Szombathely több évtizede testvérmegyei, illetve testvérvárosi kapcsolatot alakítottak ki, a múlt héten önkéntes munkát vállaló magyarországi vendégek nem onnan, hanem a szomszédos Győr-Moson-Sopron vármegyéből, pontosabban Halászi községből érkeztek. Idén már másodszor, a felújítási munkálatok első részét ugyanis áprilisi látogatásuk alkalmával végezték el. 
Tízfős kőműves csapat dolgozott négy napon keresztül reggeltől estig, négyen közülük már áprilisban is eljöttek, hatan viszont most jártak először nemcsak Vajdahunyadon, hanem Erdélyben is, magyarázta a helyzetet Darázs Jenő építészeti vállalkozó, a Halásziból érkezett csapat vezetője. 
„Nekünk is van székelyföldi testvértelepülésünk, többször jártunk már náluk, de amikor a Vas megyeiek révén megismertük a vajdahunyadi magyarokat, nyomban szívesen eljöttünk ide is segíteni. Amint a helyiektől megtudtuk, az itteni magyarok helyzete sokkal nehezebb, mint a székelyeké, ezért tartjuk fontosnak a segítséget” – mondta Darázs Jenő. 120 négyzetméter állványt is hoztak magukkal, a hőszigetelést már áprilisban megcsinálták, most hálóztak és gletteltek, a festés viszont egy későbbi, remélhetőleg kora őszi időpontra marad, ebben a melegben ugyanis nem ajánlatos elvégezni. „A csapat tagjai között van, aki Ausztriában dolgozik, van aki otthon, van akinek három hónapos kisgyermeke van, mindnyájan szabadságot vettünk ki és eljöttünk, hogy segítsünk az itteni magyaroknak”, jegyezte meg Darázs Jenő. 
„Nagyon örülök, és köszönettel tartozom a halásziaknak, hogy eljöttek segíteni Majtényi Tamás polgármester úr vezetésével. Őket a Vas megyeieken keresztül ismertük meg, de úgy gondolom, hogy a jó emberek gyorsan egymásra találnak. Tiszta szívvel jöttek segíteni, áprilisban és most is, sőt, még ősszel is tervezik, hogy jönnek. Nekik is fontos a Kárpát-medencei magyarság összefogása, ugyanúgy, mint nekünk” – mondta Ferenczi István, a vajdahunyadi RMDSZ elnöke, újonnan megválasztott helyi tanácsos. 

Hozzászólások