Szép gondolatokat tehettek a tarisznyába a só és pogácsa mellé

Írta:
2024. június 7. 16:24 (péntek) /

Június 6-án délután tartották a Csiky Gergely Főgimnázium 2023-2024-es tanév végzős diákjainak nyilvános ballagási ünnepségét.  Az Alma Mater szikrázó napsütésben, igazi nyári hőségben engedte el annak az 50 diáknak a kezét, akiknek négy, nyolc vagy 12 évig vigyázta és egyengette lépteit.

Három éve már, hogy az iskola különleges ballagást szervez a végzősöknek és a szokásos beszédek és díjkiosztók mellett különböző előadókat hívnak, hogy ezáltal még emlékezetesebbé tegyék a diákok utolsó perceit az iskolában.

Délután 5 órakor a három végzős osztály osztályfőnökeik kíséretében az iskolából a Gaudeamus-t énekelve vonultak át a Megbékélési parkba, ahol már helyet foglaltak a szülők, nagyszülők, tanárok, diáktársak és mindazok, akik kíváncsiságból látogattak aznap a térre.

A „műsorvezetők” Marossy Gyopár és Charles-Fekete Farkas megkülönböztetett tisztelettel köszöntötték Faragó Péter parlamenti képviselőt, az RMDSZ Arad megyei elnökét, Tóth Csabát, Arad megye prefektusát, Barbócz Izabellát, Arad megye főtanfelügyelő-helyettesét, Tóthpál Renáta kisebbségi tanfelügyelőt, Horváth Júlia városi tanácsost, Péró Tamást, az Arad megyei RMDSZ ügyvezető elnökét, Király Árpád kanonokot, római katolikus főesperest, Tóbiás Tibort, az Aradi Református Egyházmegye esperesét, Szabó Sándor baptista lelkészt, Kranovszky Nagy Andreát, az Alma Mater Alapítvány elnökét és Fekete Karolinát, a Csiky Gergely Főgimnázium szülői bizottságának elnökét.

„A kérdés az, hogy fel vagytok-e készülve arra, amire már rég vártatok? Arra, hogy kikerüljetek az iskolapadból, hogy eltávolodjatok tanáraitok látóköréből. Hogy döntsetek és vállaljátok érte a felelősséget, akár rossz, akár jó döntés.  Érzitek-e az előttetek álló változás fontosságát és súlyát?” – fordult a ballagó diákokhoz Spier Tünde, az iskola igazgatója, aki arra kérte a szülőket, hogy ezután is fogják gyermekeik kezét, ezúttal az eddigi tanáraik helyett is.

„A sikerért, a tudásért mindig meg kell dolgozni. És ennek a folyamatnak az eredményeképpen valamiben jobbak és ügyesebbek lesztek. Ettől lesztek egyediek, érdekesek, értékesek. A társadalomnak pedig érdekes és egyedi személyekre van szüksége” – tette hozzá az igazgatónő.

A diákokhoz, szülőkhöz és tanárokhoz szóló értékes gondolatokat osztott meg Faragó Péter és Barbócz Izabella, mintegy útravalóul a végzősöknek a só és pogácsa mellé a tarisznyába.

Az ünnepi beszédek után a tizenegyedikesek nevében Nyári Tamás köszönt el a végzősöktől, a ballagók nevében pedig Juhász Zoltán búcsúzott.

A ballagás egyik fontos momentuma a kulcsátadás és a szalagkötés. Mindez szimbolizálja a felelősség és az iskola hagyományainak átadását a következő évfolyamnak. A kulcsátadás jelzi, hogy a végzősök elhagyják az iskolát, és helyüket átadják az utánuk következőknek.

Nem maradt el a díjátadás sem, amikor – az Alma Mater Alapítvány és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatásának köszönhetően – jutalmazták a kiemelkedő eredményeket elért diákokat.

Király Árpád esperes áldása előtt még Kopacz Melánia, XI. A osztályos tanuló verssel búcsúztatta a végzősöket.

A rendezvény igazán mozgalmas része csak ezután következett, hiszen az RMDSZ Arad Megyei Szervezete támogatásának köszönhetően idén Vastag Csaba és Dancs Annamari adott koncertet a téren.

A hőségben mindkét előadó megmozgatta a közönséget, a közel három órás ballagási ünnepség végén a végzős diákok szabadon engedték a remény és a jövőbe vetett hitet jelképező színes lufikat.

 

Díjak, kitüntetések

A XII. A matematika-informatika/természettudomány – intenzív angol osztály legügyesebb diákjainak a díjat Ruja Ildikó osztályfőnök adta át. 

I. díj Juhász Zoltán

II. díj Almási Kristóf és Szanda Antónia

III. díj Demeter Kristóf Zoltán

Dicséretesek: Fridrik-Hegyes Anna, Tapasztó Karla Vanessa, Dobos Carlos Atilla, Balogh Adrienn Lilla

A XII. B turizmus osztály osztályfőnöke, Czeglédi Csilla tüntette ki az osztály legjobb tanulóit: Delezsán Dávidot, Laslo Sándort és Brisc Denis-t.

A XII. C közgazdaság osztályban, a kitűnő munkáért a következő tanulókat jutalmazta Drasztyl Andrea osztályfőnök:  I. díj: Horváth Jázmin Judit, II. díj: Kruzslitz Kyra Antónia, III. díj: Ghica Izabella Iasmina. Dicséretesek: Regetár Eduárd Róbert, Szalai Ádám Attila, Beșleagă Cristian Nicolas, Gál Viktória Patrícia és Ádok Fanni Noémi.

 

Nem ért véget ezzel a díjözön, hiszen az iskola hagyománya szerint jutalmazzák a négy éven át kimagasló teljesítményt nyújtó végzős diákokat is.

Az Alma Mater alapítvány Wieser Tibor-díjjal jutalmazta az évfolyamelső diákot. Az idei végzős diákok közül ezt a díjat Juhász Zoltán László XII. A osztályos tanuló érdemelte ki.

Négy év kimagasló matematikai eredményeiért és ebbe a tudományba fektetett munkájáért az idén a Bolyai-díjat Almási Kristóf XII. A  osztályos tanuló vehette át. 

A Réhon József-díjat Szanda Antónia XII. A osztályos tanuló érdemelte ki, aki négy év alatt a természettudományok területén mutatott fel kimagasló eredményeket.

Az anyanyelv terén mutatott eredményes tevékenységeket az idén is Böszörményi-díjjal jutalmazták. Idei díjazottak: Juhász Zoltán és Fridrik-Hegyes Anna XII. A osztályos tanulók.

Dr. Vekov Károly, erdélyi magyar történész éveken át ítélte oda az Országépítő díjat az iskola legjobb történészének. Az idén is, halála után, fia és felesége folytatja ezt a hagyományt. Az Országépítő díjat az idei tanévben Juhász Zoltán és Demeter Kristóf XII. A osztályos tanulók kapták.

 

A díjátadások sorozatának utolsó mozzanataként a tantárgyversenyeken és különböző versenyeken kiváló eredményeket elért diákokat jutalmazták a szaktanárok, Lévai Ildikó, Szente Gabriella, Erdei Emese és Czeglédi Csilla.

A közgazdaság és turizmus versenyeken elért kimagasló eredményekért a következő diákok részesülnek jutalomban: Demeter Kristóf és Juhász Zoltán XII. A osztályos tanulók (ők a kolozsvári Bábes-Bolyai Tudományegyetem által meghirdetett Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyén országos döntősök lettek), Szalai Ádám, XII. C osztályos tanuló (ő a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és az R.M.K.T. által szervezett  PÉNZMÁGUS gazdasági versenyen – a regionális első díj és az országos 6. helyezés mellett felvételt nyert a Sapientia Egyetem bármelyik gazdasági szakára), Kovács Evelin és Krizsán Izabella XII. C osztályos tanulók (ők II. díjban részesültek az „Exersam acum, profitam in viitor” elnevezésű regionális közgazdasági versenyen), Ghica Izabella a XII. C-ből és Delezsán Dávid a XII. B-ből (ők az aradi Aurel Vlaicu Egyetem Virgil Maădgearu gazdasági versenyén megyei 6. helyezést értek el), Kruzslitz Kyra és Horváth Jázmin XII. C osztályos tanulók (ők az online gazdasági verseny regionális szakaszának a különdíját hozták el), Szénási Nikolett, Brisc Denis, László Sándor, Mișcuța Valentin XII. B osztályos tanulók (ők a Gyakorlócégek Vásárán – az OMEGA TRAVEL  utazási irodával, az online szekcióban elért szép eredményeikért részesülnek jutalomban), továbbá kiemelték, hogy Szénási Nikolett az Arad megyei Főtanfelügyelőség és az aradi Élelmiszeripari Líceum közös megrendezésű gasztronómiai versenyén, megyei első helyezést ért el munkájával).

A testnevelés terén elért kiváló teljesítményeikért jutalomban részesülnek:

Barbu Márk, Csonka Dávid, Dobos Carlos XII. A osztályos tanulók, valamint Csapó Erik Máthé és Csapó Erik XII. C osztályos tanulók (akik a rugby csapat tagjaiként megyei első helyezést értek el.

Ádok Fanni XII. C osztályos tanuló (aki a rugby csapattal megyei első helyezést ért el, illetve csapatával 3. helyezett lett a kosárlabda-bajnokság megyei szakaszán. Fanni csapattársaival – Bernát Beáta és Rostás Bianka – együtt vette át a díjat.

Rajzversenyen elért eredményéért jutalomban részesült Kreisz Irisz Bernadette, XII. B osztályos tanuló.

A diáktanácsban végzett munkájáért díjazták Almási Kristóf, Barbu Márk és Szanda Antónia XII. A osztályos tanulókat.

Szövétnek-díjban részesült Horváth Jázmin, valamint Juhász Zoltán Ami a szívemet nyomja című irodalmi pályázatra benyújtott munkájáért.

Hozzászólások