Sztrájkolnak a postások

2024. április 2. 16:31 (kedd) /

A postások munkaügyi konfliktusának mielőbbi megoldását sürgette kedden Marcel Ciolacu kormányfő, miután a Román Posta alkalmazottai második napja folytatják a hétfőn elkezdett általános sztrájkot.

A Román Posta bérezéssel elégedetlen alkalmazottai hétfőn szüntették be a munkát arra hivatkozva, hogy kétharmaduk minimálbérből él. Az érdekeiket képviselő Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) havi 400 lejes nettó alapbéremelést és a „hűségpótlékok” 5-10 százalékos növelését követeli számukra, valamint új megállapodást kér a lejárt kollektív munkaszerződés helyett.

A BNS közlése szerint hétfőn 32 megye több mint 7000 postai dolgozója szüntette be a munkát.

Marcel Ciolacu kormányfő kedden közölte: hétfőn este megbeszélést folytatott a Román Posta igazgatójával és a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszterrel, a szaktárca birtokolja ugyanis az állami tulajdonban lévő posta részvényeinek 93,52 százalékát. A Hotnews.ro beszámolója szerint a miniszterelnök az igazgató menesztését is kilátásba helyezte, ha a postások sztrájkja miatt késne a nyugdíjak folyósítása.

A postások kézbesítik több millió nyugdíjas járandóságát, ők juttatják el a jogosultaknak a szociális segélyeket és a munkaügyi tárca folyósította egyéb támogatásokat is.

A Román Posta vezetősége korábbi közleményében mesterségesen szítottnak minősítette a munkaügyi konfliktust, és azt állította, csupán a postai dolgozók 20 százaléka csatlakozott az általános sztrájkhoz. Biztosította a nyugdíjasokat, hogy idejében megkapják juttatásaikat, és azt állította, hogy minden szükséges lépést megtesz a konfliktus megoldására.

A postai dolgozók szakszervezete eközben azzal vádolta a vállalat vezetőségét, hogy hétfőn nyomást gyakorolt a sztrájkoló alkalmazottakra, amikor a kolozsvári regionális központba Bukarestből küldött munkaerőt, hogy így biztosítsa a postai szolgáltatások folytonosságát.

A hétfő esti tárgyalások során a vállalat vezetése a bérek két szakaszban – június, valamint szeptember elsején – történő emelését ajánlotta, amely 369 lejes nettó alapbéremelést jelent. A BNS közlése szerint a szakszervezetek szerdán délelőtt jelentik be, hogy elfogadják-e az ajánlatot.

Szerdára az egyik egészségügyi szakszervezeti szövetség is figyelmeztető sztrájkot hirdetett, az ehhez csatlakozó egészségügyi dolgozók 12 és 13 óra között szüntetik be a munkát nagyobb béreket követelve. (MTI)

*

Nem járják a megyét 

A pécskai és az Arad 7-es postahivatalokon kívül minden postahivatal alkalmazottjai sztrájkolnak. 

Arad megyében az alkalmazottak 85%-a sztrájkol, a fent említett két postahivatal kivételével, illetve az aradi 1-es postahivatal is részleges sztrájkot hirdetett, az ügyfélfogadási szolgáltatást leállítva. Ennek következtében a postások nem dolgoznak terepen és a nyugdíjakat nem küldik ki a megyében. 

A. O. 

Hozzászólások