Vasútmodell- és vasúttörténeti kiállítás

Írta:
2024. május 24. 16:42 (péntek) /

A megyei múzeum az AR-Rail Club együttműködésével megszervezi a Vonatos utazás Aradon című interaktív kiállítás harmadik kiadását, amely május 31. és június 2. között lesz nyitva az aradi közönség számára a városi sportcsarnokban. Az első napon a kiállítás 10 órakor nyílik, és 18 óráig lesz látogatható. 

Június elsején, a gyermeknap alkalmából, a kiállítás 10 és 19 óra között lesz nyitva, és a gyermekek számára ingyenes lesz a belépés. Az esemény harmadik napján 10 és 18 óra között várják a látogatókat. A kiállítás többi napján a belépőjegy ára felnőtteknek 11 lej, nyugdíjasoknak 6 lej, óvodásoknak, diákoknak és egyetemistáknak pedig 2 lej.

A kiállításon több mint 20 gyűjtő – Romániából, Magyarországról és Ausztriából – mutatja be az egykori vasúti közlekedést kiszolgáló épületek, például fűtőházak és vasútállomások makettjeit. 

A kiállítás az első gőzmozdonyoktól a mai nagysebességű vonatokig, interaktívan közvetíti a vasúti közlekedés fejlődését az 1835–1920-as évektől kezdve, amikor az állami vasutak időszakában a nagy vasúthálózatokat építették világszerte, folytatva a vonatszerelvények modernizálásával, amelyeket széles körben használtak a két világháború között és a második világháború alatt (1920–1950).

Az 1950-től napjainkig tartó háború utáni korszakot a gőzmozdonyok dízelmotorokkal való felváltása, majd egy modern elektromos járműflotta és új biztonsági technológiák fejlesztése jellemezte. A kiállításon bemutatják Ioan Popoviciu lenyűgöző makettgyűjteményének egy részét is, amely ízelítőt ad az aradi vasúti történelem egy szeletéből.

A kiállítás a résztvevő három ország modellező klubjait gyűjti össze: AR-Rail Club – Arad, Clubul Feroviar Crișana – Nagyvárad, Clubul Feroviar Republica – Ploiești, Clubul Feroviar – Bukarest, CENAFER – CFR Múzeum, Clubul Improvizat – Bukarest, BK 1951 Wien – Ausztria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát klub – Veszprém, Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület – Békéscsaba, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület – Debrecen, HGD Hobby Center – Kolozsvár, Amintiri Feroviare – Barlád.

Hozzászólások