Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F–16-os harci repülők

2024. április 21. 17:04 (vasárnap) /

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F–16-os harci repülő – közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

A Portugáliától korábban beszerzett, 17 gépből álló repülőrajjal és a Norvégia által tavaly ősszel átadott, Románia dél-keleti részén szolgálatot teljesítő harci repülőkkel együtt a román légierő F–16-osainak számra így húszra emelkedett.

A tárca közleménye szerint az F–16-os repülőgépek NATO-parancsnokság alatt fognak harci járőrszolgálatot teljesíteni a szövetséges légtérben, hozzájárulva Románia és a NATO biztonságához.

„Ezek a repülőgépek fontos szerepet játszanak védelmi képességünk erősítésében és bármely támadó szándék elrettentésében a NATO keleti szárnyán, ugyanakkor biztosítják az átmenetet a román légierő számára az 5. generációs korszakba” – idézte a közlemény Angel Tilvar román védelmi minisztert.

Románia másfél éve kötött 388 millió eurós, három évre szóló szerződést Norvégiával 32 használt, de harcképes F–16-os harci repülőgép megvásárlásáról, amelyeket legalább tíz évig akarnak használni a NATO keleti szárnya légterének védelmére, amíg Románia áttér az ötödik generációs, F–35-ös harci repülőkre.

A román légierőnél 2019-ben kezdődött meg az átállás a szovjet gyártmányú MiG–21-esekről az amerikai F–16-osokra. A kormány álláspontja szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légterének védelméhez.

Az átálláshoz szükséges pilótaképzés érdekében tavaly ősszel a dél-romániai Borcea támaszponton alakították ki az Európai F–16-os Kiképzőközpontot (EFTC). A Hollandia által rendelkezésre bocsátott repülőkön itt a gyártó Lockheed Martin oktatói nemcsak a román és NATO-szövetséges, hanem az ukrán hadsereg pilótáit is felkészítik arra, hogy a 4. generációs amerikai F–16-osokkal repüljenek. (MTI)

Hozzászólások