Csillagok az égen és a dalban

2024. február 20. 17:06 (kedd) /

Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör február 19-én, hétfőn délután tartotta soros munkaülését az aradi RMDSZ székházában. A közösség meghívott előadója ezúttal Matekovits Mihály nyugalmazott matematikatanár volt, előadásának címe Csillagok az égen és a dalban.

Illusztrációként elhangzott nyolc csillagos népdal és két magyar nóta – köztük egy moldvai csángó népdal Drug Melinda zenetanárnő előadásában. Felsorolást is hallottunk a Vénusz bolygó számos népdalban előforduló nevéről, amely bár nem is csillag, de az égbolt legfényesebb pontja. Reggel Hajnalcsillag, este Esti csillag néven említik a pásztorok, a katonák vagy a szerelmesek.

A hallgatóság megtudhatta azt is, hogy az égbolt csillagait leginkább az ókori tengerészek illették névvel, de a magyar népköltészetben többnyire a szabad ég alatt alvó foglalkozást űzők énekeltek sokat, illetve közös csillagot jelöltek meg szabadság idején az otthon maradt kedvesükkel. Ezt nézték, erről daloltak több száz kilométernyi távolságban.

Elhangzott pár csillagos mondás is, amelyek többségét nem lehet más nyelvre lefordítani, csak magyar nyelven van igazán értelmük.

Matekovits Mihály a népdalok esetében azt is elmondta, hogy a gyűjtő (többnyire Bartók Béla vagy Kodály Zoltán) sok változata közül melyik hangzik el.

Egyben azt is megjegyezte, hogy ma már a katonák nem alszanak szabad ég alatt, a pásztorok maroktelefonon értekeznek családtagjaikkal, és az aratók vagy a szántóvetők este személygépkocsival hazatérnek. Ezért e magyar népdalokat és nótákat falusi lakodalmakban hallgathatja meg a fiatal korosztály, de még ezt sem lehet általánosítani.

Az éneklést Matekovits Mária, a Csiky Gergely Főgimnázium nyugalmazott biológiatanára vezette, buzdítására az Irodalmi Kör legtöbb tagja is énekelte a szebbnél szebb dalokat.

Az éneklésben még közreműködött Spier Tünde, a főgimnázium igazgatója, aki ez alkalommal technikai tehetségét is megmutatta a vetítés által, és Popa Armand, aki szintén vetítésével segítette a jó hangulatú rendezvényt, míg Almási Vince nyugalmazott kisiratosi tanár citerán kísért. A Székely himnusz elhangzása után szeretetvendégség és remek baráti beszélgetés zárta a romantikus délutánt.

Regéczy Szabina Perle


(Fotó: Ujj János)

Hozzászólások