Látogatható a Téli szalon

Írta:
2024. február 9. 17:07 (péntek) /

Február 7-én, szerdán a Művészeti Múzeum Klió termében tartották a Téli szalon című kiállítás megnyitóját, amelyet az aradi Ion Andreescu Egyesület szervezett partnerségben az Arad Megyei Múzeummal.

A tárlaton 26 kiállító művész legújabb alkotásaikban megörökített gondolataikat és érzéseiket osztja meg az aradi közönséggel.

A szabad témaválasztás serkentette a kiállítók fantáziáját és kreativitását, így a falakon látható 60 alkotás témái a csendélet, tájkép, portré, absztrakt és műtermi tanulmány.

A kiállító művészek alkalmazta technikák is igen változatosak, olyan technikákkal készült alkotások láthatók, mint: akril és olaj vászonra és kartonra, akvarell, digitális kollázs, széngrafika és egy szokatlan technika, az úgynevezett string art, vagyis a fonalgrafika.

Ebből az alkalomból az egyesület létrehozta junior tagozatát, hogy a fiatal tehetségeket is támogassák.

„Köztudott, hogy azok a fiatalok, akik egy adott terület iránt szenvedélyesen érdeklődnek, harmonikusabban és kiegyensúlyozottabban fejlődnek a tapasztaltabb emberek társaságában, és ez a kölcsönhatás mindkét irányba előnyös. Nekünk, felnőtteknek az a feladatunk, hogy közvetítsük a fiatalok felé, hogy a művészet mint szellemi érték ápolja érzékenységüket, fogékonyságukat, gazdagítja lelküket, különleges értelemmel tölti meg életüket, a kreativitás pedig nemesíti személyiségüket. Tudjuk, hogy a művészet neveli és formálja az emberi jellemet, megtisztítja és nemesíti a fiatalok lelkét, kiegyensúlyozottabbá és magabiztosabbá teszi őket. A művészet révén kulturált és intelligens emberek generációit nevelhetjük” – vallja Kovats Daniela képzőművész, az egyesület elnöke.

Az első ifjú debütáló a 10 éves Maria Baiduca, akinek szenvedélye a festészet, a Téli szalonban három, a lelkéből született képzőművészeti alkotással van jelen.

Ugyanezen az eseményen három feltörekvő tagot is köszöntöttek az egyesület körében: Victoria Nitescu képzőművészt, aki a temesvári Művészeti Karon végzett, Annamaria Davidot, aki az Művészeti Népiskolában végzett, harmadikként pedig Corifeanu Jane-t, aki autodidakta módon, a festészet iránti szenvedélyes szerelemmel alkot.

A művészetkedvelők február 18-ig, hétfő kivételével 9–17 óra között látogathatják a Téli szalont a Művészeti Múzeum Klió termében (Horia utca 9. szám).


(Fotó: Kurunczi Ferenc)

Hozzászólások