Metszéspontok – megnyílt a Temesváron alkotó magyar képzőművészek közös kiállítása

Írta:
2024. május 24. 18:18 (péntek) /

A XXVIII. Bánsági Magyar Napok keretében május 23-án, csütörtökön megnyílt a Temesváron élő és alkotó magyar képzőművészek közös kiállítása. A hagyományos képzőművészeti eseményre ezúttal az Új Ezredév Református Központ kiállítótermében került sor, a Temesvári Magyar Nőszövetség szervezésében, szép számú érdeklődő jelenlétében.

A tárlatot Gaurean (Székely) Cristina grafikus-főszervező nyitotta meg, aki bemutatta az alkotókat, és megajándékozta őket a kiállítás Andor Arnold tervezte, tetszetős plakátjának kicsinyített változatával. A tárlatnyitót Vass Sarolta (ének) és Viorel Ciurtin (zongora) színvonalas klasszikus zenei összeállítása színesítette.

A képzőművészeti kiállításon 26 művész 30 alkotása látható: négy szobor és 26 festmény, grafika, kollázs, installáció stb. „A kiállítás hagyományos címén – Jelenlét – idén változtattunk – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Gaurean Cristina fő szervező. – A Metszéspontok erőteljes kifejezés, olyan találkozásokra utal, amelyek új irányt, új értelmezéseket, új színeket, új perspektívákat hozhatnak az életünkbe. Ez a téma megmozgatta a képzőművészek fantáziáját, és sokan jelentkeztek azok közül, akik már régóta kiállítanak a Bánsági Magyar Napok keretében, egyesek közülük ismert és elismert alkotók a romániai művészeti világban.” A Metszéspontok közös képzőművészeti tárlat alkotói: Adorjáni Györgypál Réka, Bajkó Attila, Bandi Szidónia, Cămpianu Monica, Farkas Endre, Fodor Zsuzsanna, Gábor Zoltán, Gaurean Cristina, Gidó Zoltán, Jakabházi Sándor, Kurta Árpád, Kurta Cazmer, Lihor Laza Éva, Makai Mercédesz, M. Kiss Hédy, Marosan-Micota Ildikó, Nagy Attila, Nagy Deborah, Nueleanu Bogdan, Nüszl Erzsébet, Parée-Hahn Magdolna, Pataki Annamária, Szűcs Enikő, Tar Béla és Torony Pavel. 

„Idén van egy különleges meghívottunk is, ő Lovadi Kinga Nagyváradról, aki egy természetművészeti installációval vesz részt a kiállításunkon. Neki nemrég volt egy magánkiállítása Temesváron, természetművészettel (Land-Art) foglalkozik és tetszettek a munkái. Úgy gondoltam, hogy nyissunk mások felé is, jó dolog, ha a művészek megismerik egymás munkáit, tapasztalatot cserélhetnek, ezért meghívtam Lovadi Kingát, hogy vegyen részt a kiállításunkon egy munkával” – mondta Gaurean Cristina.

A Metszéspontok című kiállítás május utolsó és június első hetében látogatható az Új Ezredév Református Központ alagsori kiállítótermében.

Hozzászólások