A mi osztályunk

Írta:
2022. május 26. 18:22 (csütörtök) /

Egyedülálló és a jelenlegi világpolitikai helyzet fényében rendkívüli eseményre várják az érdeklődőket május 28-án, vasárnap a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Festőműhelyébe, ahol a TESZT keretén belül, a meghirdetett hivatalos programon kívül kerül bemutatásra a Dniprói Vitymo Ifjúsági Színház A mi osztályunk című előadása, Volodymir Petrenko rendezésében.

Az európai drámairodalom egyik kiemelkedő alkotása napjaink eseményeinek tükrében egészen újfajta megvilágításba kerül. Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabja egy lengyel és zsidó gyerekekből álló osztályközösség tagjainak a sorsát követi nyomon a húszadik század történelmi és társadalmi viharain keresztül, megmutatva azokat a sorsfordító pillanatokat és tragédiákat, melyek tökéletes parabolái a tágabb értelemben vett európai eseményeknek. A 20. század politikai, történelmi változásainak az egyénre és a közösségre gyakorolt hatását mutatja be Slobodzianek darabja, amelyet 2018-ban már egyszer láthattunk a TESZT-en, a tatabányai Jászai Mari Színház társulata döbbenetes hatású, mesteri előadásában.

Az ukrán művészek fellépése a TESZT fesztiválon nem valósulhatott volna meg a Temesvári Városháza Szociális Igazgatóságának a közbenjárása nélkül.

Az ukrán társulat először a 2019-ben meghirdetett nyílt pályázati felhívásra nevezte előadását a TESZT-re, ám akkor végül nem került be a fesztivál végső programjába. A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a TESZT fesztivál szervezői úgy döntöttek idén, 2022-ben kérik fel a társulatot a színházi szemlén való szereplésre. A jelenkori világpolitikai helyzet ismeretében ezzel is támogatva az ukrán művészeket és színházi szakmát, akiknek munkáját és mindennapi életüket is ellehetetlenítette a már hónapok óta tartó ukrán–orosz háborús konfliktus. 

Az előadásra május 28-án, délután 4 órától kerül sor a színház Festőműhelyében kialakított ideiglenes színpadon, jegyeket váltani pedig a színház jegyirodájában vagy a www.biletmaster.ro oldalon tudnak az érdeklődők. A nézőket továbbá arra kérik, lehetőségeikhez és saját belátásuk szerint adakozzanak az ukrán menekültek és művészek további támogatására. Pénzbeli adományaikat a színház épületében elhelyezett gyűjtő urnákba várják. Akárcsak a TESZT többi előadását, ezt is magyar, román, illetve angol nyelvű fordítással láthatják az érdeklődők.

A Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) idei programjainak megvalósulását Temesvár Polgármesteri Hivatala támogatta.

Hozzászólások