A szórványban élő magyarok közös ünnepe a Fehér Megyei Magyar Napok

2023. június 14. 17:24 (szerda) /

A dél-erdélyi szórvány magyar közösségek ünnepe kíván lenni, számukra kíván közösségi élményt biztosítani a Fehér Megyei Magyar Napok, amely szerdán este kezdődött Nagyenyeden – mondta el az MTI-nek Lőrincz Helga főszervező, nagyenyedi alpolgármester.

A Fehér megyei kisváros neves iskolája, a Bethlen Gábor Kollégium udvarán zajló négynapos rendezvényt hetedik alkalommal szervezik meg, a vasárnap záruló programsorozatra a megye valamennyi magyarok is lakta településéről várnak résztvevőket, fellépőket.

Lőrincz Helga felidézte: a rendezvénysorozat kezdeti éveiben Nagyenyed mellett más magyarlakta településeken is tartottak rendezvényeket, de rá kellett jönniük, hogy a térség ötszázalékos magyarsága közös élményre vágyik. Ezért a Fehér Megyei Magyar Napok Nagyenyedre fókuszál, a többi településen pedig év közben igyekeznek magyar rendezvényeket szervezni. „A Fehér Megyei Magyar Napok arra koncentrál, hogy a szórványban élő magyarságnak egy nagy közösségi élménye legyen” – fogalmazott Nagyenyed RMDSZ-es alpolgármestere, aki szerint olyan eseménysort terveznek, amelyen „jó magyarnak lenni”.

Elmondta, épp ezért az a cél, hogy a megyebeli magyarok a színpadon, a kézművesstand, eladópult mögött és a táncparketten is helyet kapjanak, a fellépők között is ott legyenek. Ezért a rendezvényen helyi zenekarok is fellépnek, és a megye összes magyar néptánccsoportja bemutatkozik.

A főszervező szerint a fiatalokat is sikeresen bevonták a szervezésbe, több mint 40 diák önkéntesük van, és egyre többen jelentkeznek, de a kollégium diáktanácsa is besegít, vállalta a tombola lebonyolítását. Főnyereménye – egy elektromos kerékpár – azt üzeni, hogy „a megye bármely sarkából el lehet jönni kerékpárral a rendezvényre”.

A rendezvénysorozat szerdán este kiállításmegnyitókkal rajtolt, amelyeket ünnepi nyitó- és operettgála követett. Csütörtökön a 400 éves Bethlen Gábor Kollégium hagyományos tornavizsgáját tartják, majd helyi zenekarok lépnek fel.

A pénteki nap a tanévzáró után a népi hagyományok jegyében zajlik, ekkor lépnek fel a néptáncegyüttesek, illetve gyermek- és kézműves foglalkozások, könyvbemutatók, népviselet-bemutatók is lesznek. Este Nyitrai Tamás és zenekara lép színpadra. Szombaton focibajnokság, sportrendezvények követik egymást, színielőadást láthat a közönség, és Gazdáné Olosz Ella textilművész, néprajzkutató munkáiból nyílik kiállítás. Este a Csík zenekar lép színpadra.

A Fehér megyei magyarság négynapos ünnepe vasárnap íjász-, halász- és halászléfőző-versennyel zárul. (MTI)

Hozzászólások