A Temesvári Magyar Napok programja (I.)

2023. szeptember 19. 16:45 (kedd) /

Szeptember 20., szerda 

19.00–21.00: nyitógála, ökumenikus istentisztelet, köszöntőbeszédek.

Előadás: Parancsolatok.

A koncert zenei anyaga a budapesti Radnóti Színház 10 című előadása zenéjének egy továbbgondolt, bővített változata. 2019-ben a 10 több elismerésben részesült: elnyerte a Színikritikusok díját, a POSZT-on a legjobb zenének ítélték Cári Tibor munkáját. A koncerten a szerző zongorázik vonószenekar kíséretében, valamint énekesként a Temesvári Magyar Színház négy színésze működik közre: Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Kiss Attila. Elhangzanak még Farkas Wellmann Éva Parancsolatok-versei is a színészek előadásában.

 

Szeptember 21., csütörtök

18.00–18.50: Sleepin’ Insomnia-koncert az Opera tér nagyszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

A Sleepin’ Insomnia ebben a felállásban három éve zenél, ekkortól mondható a banda teljesnek. Alternatív/pszichedelikus rock, grunge műfajban mozognak, de nem akarják magukat egy stílusba sorolni.

 

18.00–19.30: Beszélgetés Tánczos Barna volt környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszterrel az elmúlt és az elkövetkező időszak kihívásairól, Artúr medvétől a hulladékgazdálkodáson és erdővédelmen keresztül a túrázásig. Helyszín: Cafeneaua Verde (Zöld Kávézó), Szabadság tér. Szervező: az RMDSZ Temes Megyei Szervezete.

 

19.00–19.50: 8 Light Minutes-koncert az Opera tér nagyszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

Az 8 Light Minutes, a temesvári magyar közönség által már jól ismert grunge-banda lassan hét éve alakult. A zenekar számára az elmúlt egy év jelentett nagy mérföldkövet, ugyanis 2021 nyarán megjelent az első albumuk Ébredj fel címmel, amely most már minden platformon elérhető. Már jó párszor felléptek a Temesvári Magyar Napokon, de számos más fesztivál színpadán is, mint a marosvásárhelyi Vibe vagy a torockói DoubleRise fesztivál, illetve tavaly megnyerték a székelyudvarhelyi Siculus Fesztivál fődíját. Már többször koncerteztek Magyarország területén is, előzenekara lehettek az elismert pécsi 30Y zenekarnak, a Middlemist Rednek és a Los Angeles-i Crazy Town zenekarnak is.

 

19.00–20.00:  Farkas Wellmann Éva József Attila díjas erdélyi költő verseskötetének bemutatója. Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, stúdióterem. Szervező: Temesvári Magyar Nőszövetség, Várbástya Egyesület.

 

20.00–22.00 Vincze Lilla (ex-Napoleon Boulevard) és zenekara koncertje az Opera tér nagyszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

Vincze Lilla EMeRTON-díjas magyar énekesnő, szövegíró, a Napoleon Boulevard énekesnője. Karrierjének lényeges momentuma az 1986-os siófoki Interpop Fesztiválon való részvétel, melyet a zenekar megnyert. Ezt követően Lilla többször is elnyerte az Év Énekesnője címet. Rendszeresen koncertezik megújult zenekarával, ezenkívül templomi koncertek és sanzonestek színesítik a palettát.

 

Szeptember 22., péntek

11.00–23.00: Hagyományőrző tábor a Hunyadi-várkastély parkjában. Szervező: Losonczy István HSE, Szórvány Alapítvány.

 

11.00–13.00:  Kulturális Körhinta a Szabadság téren. Szervező: Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület. 

Izgalmas játékra hívjuk az ötödikes-hetedikes diákokat, amelynek során különböző tehetségterületeken (nyelvek, zenei, képzőművészeti, környezeti, stratégiai gondolkodás) próbálhatják ki képességeiket, tudásukat. A játékműhelyek közötti eligazodáshoz a résztvevők térképeket kapnak. Mindazok, akik eredményesen végigjárják a Kulturális Körhinta útvonalát, jutalmat kapnak. 

 

14.00–23.00: Fiatalok utcája: TechEsVár a Delamarina utcában. Szervező: TMD. 

Idén Techesvár az ifjúság helye! Egy olyan sátor várja a fiatalokat, amelyet fiatalok szerveztek meg, és amelyet fiataloknak szenteltek. Itt a szórakozásé és a kikapcsolódásé a főszerep, és mindent megteszünk azért, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak a résztvevők. Idén először DJ contest is lesz, hogy eldőljön, ki lép fel a Techesvár színpadán.

Az idei rendezvényen péntektől vasárnapig 14.00 és 18.00 között sporttevékenységek várják a résztvevőket, majd utána buli!

 

14.00–15.00: Temes–Csongrád-Csanád Történelemtudományi Találkozó a Temesvári Projektközpontban. Szervező: Összetartozunk Szövetség, Szórvány Alapítvány, Várbástya Egyesület. Mandics György és Záhonyi András előadásai.

 

15.00–16.00: Gazda József: Miért is éltem? a Temesvári Projektközpontban. Szervező: Új Ezredév Református Központ, Várbástya Egyesület.

A nagy kérdőjeles könyv 2021-ben jelent meg a baróti Tortoma Kiadó gondozásában. Az akkor 85 éves szerző úgy gondolta, eljött a visszatekintés pillanata. Ennek jegyében született meg e bő 400 oldalas memoár, amely egy alkotó élet mindennapjainak küzdelmét mutatja a „kor karmai közt”, illetve annak szorításában. A felelevenített történéseket naplórészletek és besúgói jelentések, valamint a szekus tisztek rendelkezései színesítik. Mindezek fölött azonban ott a kérdéshalmaz: miért rossz, gonosz, osztályellenség az ember, ha tenni próbál? Miért gyanús, ha dolgozik, ha becsületesen megtartja óráit, ha művészmonográfiákat ír, ha diák-színjátszókört vezet és turnékat szervez, ha a múlt kor még utolsó élő tanúinak emlékeit összegyűjti és rendszerezi? Talán csak nem azért, mert magyar? A szerzőt fia, Gazda István lelkipásztor faggatja.

 

15.00–22.00: Ismerjük meg a csillagos égboltot! Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum udvara és főépületének földszinti előtere. Szervező: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum. Tevékenységvezetők: Torma Csaba (Kisiratos) és Popa Armand (Arad) amatőr csillagászok.

 

15.30–16.30: Jóvilágvan-koncert a Szabadság tér kisszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

A Jóvilágvan egy négytagú szlovákiai pop-rock zenekar, amely 2007-ben alakult Párkányban, Dél-Szlovákiában. Az együttes egy gyermekzenekarból nőtte ki magát, a zenészek gyermekkori ismerősök voltak. Az alakuláskor csatlakozott hozzájuk az énekes, Bokor Réka. 

 

16.00–17.00: Rendhagyó irodalomóra Háy Jánossal a Temesvári Projektközpontban. Szervező: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Várbástya Egyesület.

Beszélgetés Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas költővel, aki az elmúlt években a Petőfi Irodalmi Karaván vendégeként visszatérő szereplője az irodalmi fellépéseknek Erdélyben. Az irodalmi programon bemutatkozik legutóbbi, Szerelmes, istenes, okosos című verseskötete, de szóba kerül a 200 éve született Petőfi Sándorhoz fűződő alkotói kapcsolata is. 

 

16.00–18.00: Kiskőrös nagy kincsei – Petőfi szülővárosának turisztikai és borászati bemutatója az emlékév jegyében a Csiky Gergely Állami Magyar Színház stúdiótermében. Szervező: Kiskőrös Város Önkormányzata, Várbástya Egyesület.

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan Kiskőrösön számos nagyszabású többnapos rendezvényt szerveztek az elmúlt egy évben, 2023-ban és 2024-ben pedig folytatódik az emlékév rendezvénysorozata, valamint az állandó és időszakos kulturális látnivalók és érdekességek is rendelkezésre állnak a kultúra iránt érdeklődők számára. A résztvevők megismerkedhetnek a Petőfi-emlékév fontosságával, Kiskőrös turisztikai kínálatával és a tájegység boraival.

 

16.30–17.30: Varga B. Tamás-koncert a Szabadság tér kisszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

 

17.00–18.00: Vintage Dolls-jazzkoncert az Opera tér nagyszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

A Vintage Dolls zenekar visszatérő vendégként érkezik a Temesvári Magyar Napokra. Az est folyamán főleg magyar dalok csendülnek fel melyek a Vintage Dollsra jellemző háromszólamú vokál hangszerelésben kapnak új formát.

 

17.00–18.00 A temesvári papnevelde története – dr. Zombori István kötetének bemutatója a Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium dísztermében. Szervező: Esélyt a Szórványnak Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia.

A temesvári papnevelde, mint közép- és felsőoktatási intézmény, igen fontos szerepet töltött be a Bánság területén. A magyar nyelvű papképzés nemcsak a hitélet kérdésében jelentett kiváló, művelt papokat, de az ő tevékenységük a falvak, városok lakói ezreinek jelentette a magyar anyanyelvi műveltség terjesztését 1806-tól kezdve.

A szerzővel ft. Szilvágyi Zsolt püspöki helynök beszélget.

 

17.30–18.30: Rius Band-koncert a Szabadság tér kisszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

A Rius & Band nagyváradi pop-rock zenekar megalapításának ötlete 2020-ban pattant ki a frontember, Marius Oltean fejéből. A kizárólag saját számokat játszó csapat végleges felállása 2022 novemberére alakult ki.

 

18.00–19.00. A tükör homályában – temesvári magyar képzőművészek közös kiállítása a Csiky Gergely Állami Magyar Színház előcsarnokában. Szervező: Temesvári Magyar Nőszövetség, Várbástya Egyesület.

A válogatott munkák között megtekinthetők a már elismert alkotók művei és a fiatal, tehetséges művészek új alkotásai. A közös téma az Alzheimer-kór, amely biztosítja a keretet. 

 

18.00–19.30: Regionális laptalálkozó a kulturális fővárosban. Helyszín: Gerhardinum Katolikus Líceum. Szervező: START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda, Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és az Újvárad kulturális folyóirat.

Felolvasással egybekötött kerekasztal-beszélgetés (hazai, magyarországi, szerbiai szerkesztőségek).

 

18.00–19.30: Kincses Képeskönyvek: Temesvár – könyvbemutató a Temesvári Projektközpontban. Szervező: Integratio Alapítvány, Várbástya Egyesület.

Megjelent a Kincses Képeskönyvek sorozat tizedik, Temesvárt bemutató kötete. Több mint egyéves munka után, a sorozat szerkesztői (Zágoni Bálint, Zágoni Balázs és Gecse-Madaras Júlia), illusztrátora (Jánosi Andrea), valamint helyi szakértők (Kopeczny Zsuzsanna, Fodor Enikő és Fenyvesi Éva) együttműködése révén megszületett a várva várt könyv a Projectograph Kiadó gondozásában. A helyi projekt kezdeményezője Erdei Ildikó volt, a megjelenés költségeit az Integratio Alapítvány vállalta fel.

A könyv alkotóival Toró Tibor, az Integratio Alapítvány ügyvezetője beszélget.

A könyvbemutató alkalmából Jánosi Andrea eredeti illusztrációiból is ízelítőt láthat a közönség.

 

18.00–19.30: Lélekfitnesz koncertelőadás a Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermében. Szervező: Várbástya Egyesület.

A Yorick Stúdió legújabb előadása, a Lélekfitnesz Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított, dalban és prózában megszólaló színházi előadás – zenés est: játékosan, a költészet és a zene segítségével kérdezünk rá életünk értelmére.

 

18.00–20.00: Borkóstoló – Borbély pince. Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, stúdióterem. Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület. 

Borbély Tamás a Badacsony egyik meghatározó borásza, az egyetlen a borvidékről, aki megkapta a borászat Kossuth-díjaként emlegetett „Év bortermelője” címet 2020-ban. 

Megjegyzés: A részvételi díj 50 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.

 

19.00–20.00: Mano & Gregor-koncert a Szabadság tér kisszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

A zenekar 2022. július 10-én debütált Románia első indie folk zenekaraként. Bemutatkozó daluk, a Warm Freeze tíz nap alatt több mint húszezres nézettséget ért el a YouTube platformján, és az erdélyi rádiók is nagy előszeretettel játsszák a dalt. 

 

20.00–22.00: Deák Bill Blues Band-koncert az Opera tér nagyszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

Deák Bill Gyula magyar énekes és dalszerző, a magyar rockzene egyik kiemelkedő alakja, akit „a magyar blueskirály” jelzővel emlegetnek. A 70-es évek elején kezdett zenélni, kezdetben a Hobo Blues Band vendégeként lépett fel, majd állandó tagja lett a zenekarnak, és hamarosan a magyar rock- és bluesszíntér egyik meghatározó személyisége lett. A 80-as években viszont szólópályába kezdett, kis időre rá pedig a Deák Bill Blues Band frontembere lett. Zenei pályafutása során számos sikeres albumot alkotott, mint például a Rossz vér és a Mindhalálig blues, illetve olyan dalokat írt és adott elő, mint a Felszarvazottak balladája, A végtelen felé és sok más.

 

21.30–23.00: The Bits – Beatles-emlékzenekar a Szabadság tér kisszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

„Magyarország legjobb Beatles-emlékzenekara”, kezdte riportját a The Bits Beatles-emlékzenekar tagjaival Várkonyi Attila (DJ Dominique), a Retro Rádió műsorvezetője és aktív Retro DJ.

A The Bits képviselhette Magyarországot a világ legnagyobb Beatles-fesztiválján, Liverpoolban a 2019-es Nemzetközi Beatles Héten (International Beatle Week 2019). 

 

22.00–22.30: MOON: LED – fényjáték az Opera tér nagyszínpadán. Szervező: Várbástya Egyesület.

A SOLAR ECLIPSE ragyogó látványelőadásának főszereplője: a fény, mely az emberi lélek megfoghatatlan energiáját szimbolizálja. Egy olyan hajtóerő, ami csodákra képes. Ezt a varázslatot használva a művészek zenére programozott zsonglőreszközeikkel festenek képeket a levegőbe, különleges vizuális utazásra invitálva a nézőket. A műsorban a táncosok egyedi páva szoknyákat és Rémiás Szilvia díjnyertes futurisztikus világító ékszereit is életre keltik. A szemet gyönyörködtető program emlékezetes élményt nyújt minden korosztály számára.

Hozzászólások