Gyertyafényes zenei utazás Thurzó Zoltánnal

Írta:
2015. december 11. 17:20 (péntek) /

December 11-én, csütörtökön Temesváron vendégszerepelt Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas zongoraművész, aki a belvárosi református templomban nagy sikerrel mutatta be a Szereti Ön Chopint? című komolyzenei műsorát. A nagyváradi zongoraművész gyertyafényes zenei utazásra invitálta a temesvári közönséget, szóban és varázslatos zongorajátékával szakavatottan bevezetve a nagyérdeműt Chopin és Liszt romantikus zenei világába.

A zenei esemény házigazdája, Fazakas Csaba református esperes az adventi gyertyák meggyújtásával alapozta meg a koncert hangulatát. Thurzó Zoltán a bevezetőben arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy Chopin és Liszt a maguk idejében akkora sztárok voltak, mint a 2000-res évek elején Michael Jackson. „Chopin és Liszt más-más nemzet szülöttei voltak, de ezek a zeneszerzők úgy éltek és úgy alkottak, hogy mindig szem előtt tartották a gyökereiket és a gyökerek ápolását, a nemzeti értékeket” – mondta Thurzó Zoltán, aki szerint a két művész lelkiekben és a zenében mindenképpen rokonok, mondhatni testvérek voltak. Nagyon sok Liszt-darab reflektál Chopin művészetére és ez fordítva is igaz. „Szeretnék egy keresztmetszetet nyújtani önöknek Chopin művészetéből, ezért mindegyik korszakából választottam egy-egy alkotást. Olyan műveket választottam, amelyeken keresztül a nagy művész emberi oldalát szeretném elsősorban Önöknek bemutatni” – mondta Thurzó Zoltán, aki végig gyertyafény mellett, emlékezetből játszotta Chopin csodálatos noktürnjeit, keringőit, etüdjeit és polonézét, illetve Liszt Chopin zenéjéből ihletett műveit. Thurzó Zoltán Szereti ön Chopint? című csodálatos koncertjét vastapssal köszönte meg a temesvári közönség.

„Gyertyafény mellett varázslatos játszani – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Thurzó Zoltán zongoraművész. – Valami csoda történik mindegyik alkalommal. Ha nem lenne sötét a teremben, akkor nem látnánk meg a lángokat, a csillagokat. Minden zeneszerző művében egy adott láng lakozik és én ezt a lángot szeretném felerősíteni a gyertyák lángjával, illetve azt szeretném, hogy az embereknek a sötétben inkább a lelki szemük nyíljon meg.”A Szereti ön Chopint? szórványturnéról a művész az alábbiakat nyilatkozta lapunk olvasói számára: 

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos vezetésével és a történelmi egyházakkal közösen felvetettük azt a kérdést: mi lenne, ha egy kicsit a klasszikus zenét is hirdetnénk az emberek közt, a klasszikus zenével is foglalkoznánk. Mindegyikünkben lakozik egy olyan szépérzet, amelyet csak a klasszikus művészetek tudják előhozni. Nyolc várost érint ez a szórványturné: kezdtünk Brassóban, utána voltunk Déván, Nagyenyeden, Nagybányán Besztercén, most elérkeztünk Temesvárra, következik Arad és Medgyessel zárul a turné. A szórványturné eddigi tapasztalatai szerint az emberek valóban szeretik Chopint!”

Hozzászólások