Magyar részvétel a Kisebbségek Fesztiválján

2023. szeptember 19. 17:54 (kedd) /

A Temesvári Városháza révén szeptember 16-án a Rózsaparkban megszervezett Kisebbségek Fesztiválja keretében a Temes megyei RMDSZ és az RMDSZ Nőszervezete idén is magyar standot működtetett. A néptánccsoportok utcai felvonulását a köszöntőbeszédek követték, Dominic Fritz polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd a kisebbségek képviselői saját anyanyelvükön intéztek pár gondolatot a résztvevőkhöz, és hívogattak a kisebbségi szervezetek standjaihoz.

A Temes megyei RMDSZ-szervezet nevében  Molnár András elnök köszöntötte a jelenlévőket. A kulturális programon az Eszterlánc Kulturális Egyesület Lármatüzek tánccsoportja fergeteges csíkszentdomokosi tánccal örvendeztette meg a közönséget, majd Márton Lilla újszentesi V. osztályos tanuló gyimesi népdalokat adott elő.

Standunknál nagy volt az érdeklődés, sokan megfordultak, és a gyerekek nagy érdeklődéssel festegettek, barátkoztak. A kézműves sarokban az érdeklődők fára és kerámiára festettek népi motívumokat, Kovács Hajnal nőszervezeti tagunk irányítása mellett, de a gyöngyfűzést is kipróbálhatták, és megcsodálhatták az általa készített kalárisokat, karkötőket, valamint a „kohéziós” gyerekek készítette tárgyakat.

A gasztrósarokban a nőszervezeti tagok magyar hagyományos hájas kiflivel és különféle töltelékkel ízesített rétessel kínálták meg a látogatókat. Nem maradt el a babgulyás sem. A késő estébe nyúló program záró részében  a 4+2 Asszinkron zenekar kíséretében Kele Zoltán előadta csárdásokra a színpad előtti téren sokan táncra perdültek.

Köszönet mindazoknak, akik hozzájárultak az esemény sikeres lepörgéséhez!

 Sipos Ilona, 

a Temes megyei RMDSZ-szervezet ügyvezetője

Hozzászólások