Megtisztelő a bizalom

Írta:
2024. június 12. 17:12 (szerda) /

Örömteli sajtóértekezleten vonta meg szerdán Déván a vasárnapi európai és önkormányzati választás mérlegét Winkler Gyula frissen újraválasztott EP-képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke. Míg az előző, 2019-es EP-választáson az RMDSZ épp, hogy átjutott az 5%-os bejutási küszöbön, a 2020-as önkormányzati választáson pedig a kudarc okait kellett elemezni, most viszont kiemelkedő sikerről beszélt mindkét minőségében.

Listavezetőként Winkler személyesen érintett volt az EP-s választáson, a 6,5%-os eredmény nyilván elégtételt jelent számára. Az eredmény erős felhatalmazás, ezzel az erdélyi magyarok nemcsak az RMDSZ-be vetett bizalmukat fejezték ki, hanem üzentet küldtek Bukarestnek és Brüsszelnek egyaránt. Üzenetet, hogy összetartó erős közösség, amelyre számítani lehet, betartja ígéreteit, és kitartóan küzd érdekeiért. Brüsszelnek ráadásul az összefogással azt is üzente, hogy nem söpörheti asztal alá az – 1,2 millió aláírással alátámasztott – őshonos európai nemzeti kisebbségek jogainak elismerését uniós szinten, az üggyel foglalkoznia kell.

Mindenekelőtt azonban köszönetet mondott az erdélyi magyar embereknek, hogy megtisztelték bizalmukkal az RMDSZ-t s ennek nyomán húsz éve nem látott jó eredményt értek el. Köszönetet mondott az RMDSZ-szervezeteknek is, amelyek Erdély minden szegletét bejárták, felkeresték a magyar közösségeket, és elmondták, mi a választás tétje. A kimagasló eredmény pedig azt jelzi, hogy az erdélyi magyarok megértették üzenetüket.

Hunyad megyében 4 városi és 6 községi tanácsosi tisztséget értek el, Déván egyről kettőre növelték a tanácsosi mandátumok számát, Vajdahunyadon pedig négy év után visszakerültek a helyi tanácsba, ráadásul két tanácsossal! A sikert nem árnyékolja be, hogy Lupényban csak 16 szavazat hiányzott az 5%-os küszöb átlépéséhez. A szórványban mindig nehezebb a munka, a közösség viszont összetartó és jövőbe tekintő, amely megmutatta politikai erejét – a szavazatok száma szinte mindenütt növekedett. Hunyad megyében nemcsak magyarok, hanem románok is a tulipánra pecsételtek, akik felismerték, hogy az RMDSZ munkája egész Erdély javát szolgálja, az egész térség fejlődését célozza. „Ez fontos és megtisztelő számunkra” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Hozzászólások