Néhány éven belül gyorsvasúttal utazhatunk Temesvárról Szegedre

Írta:
2012. szeptember 11. 15:11 (kedd) /

Vasúti szakértők tanácskoztak hétfőn este a temesvári városházán egy közép-kelet-európai gyorsvasút vonal megépítésének lehetőségéről. Az 5-7 éven belül megvalósítható terv része lenne a Temesvár–Nagykikinda–Szeged gyorsvasút vonal megépítése.

Miközben Romániában a vasúti pályák állapotának romlása miatt folyamatosan csökkentik a vasúti szerelvények sebességét, az új Budapest–Bukarest gyorsvasút 200 km/óra sebességgel száguldana.

Az ENSZ európai gazdasági bizottsága azt az elképzelést támogatja, amely szerint a Budapest–Bukarest gyorsvasút vonal Szerbián keresztül haladna, a Szeged–Nagykikinda–Temesvár vasútvonal megépítésével. Octavian Udrişte vasúti szakértő szerint az ötlet nem új, a 2007-es román–magyar közös kormányülésen már felvetették és 2008-ban háromoldalú vasúti együttműködési szerződést írt alá Románia, Magyarország és Szerbia. A bukaresti kormányváltás után azonban lekerült a napirendről a gyorsvasút megépítése, és csak a Duna Makrorégió elképzelés hozta ismét képbe a tervet. Udrişte úgy véli, hogy európai nyomásra megépülhetne a gyorsvasút vonal, mert az EU szeretné a vasúti hálózatát erősíteni, versenyképessé tenni a közúti közlekedéssel, amely környezetszennyező és rengeteg balesettel jár. A gyorsvasút megvalósítása azonban politikai akarat nélkül elképzelhetetlen – mondta Udrişte. A tanácskozáson részt vett Helmut Meelich, az ENSZ európai gazdasági bizottságának szállításügyi szakértője, aki azt javasolta, hogy erős érveket kell letenni a három érdekelt ország politikusainak asztalára a gyorsvasút projekt mielőbbi beindítása érdekében. Meelich szerint a Temesvár–Nagykikinda–Szeged síkvidéki vasútvonal megépítése nem ütközik különösebb akadályba, és olcsón, mintegy 200 millió euróból megvalósítható, európai források bevonásával.

Nicolae Robu polgármester úgy véli, hogy Temesvárnak nem szabad kimaradnia a gyorsvasút projektből és ehhez sürgősen el kell készíteni a szükséges megvalósíthatósági tanulmányokat. A Budapest–Bukarest gyorsvasút vonal fontos csomópontja lehet Temesvár 5-7 éven belül – mondta a temesvári polgármester.

Hozzászólások