Vörös megye, sárga foltokkal

Írta:
2024. június 10. 18:11 (hétfő) /

Hunyad megyében a 49,26%-os részvételi arány elmaradt az országos 49,96%-os aránytól a vasárnapi önkormányzati választáson. Számos apróbb hegyvidéki településen jóval 100 százalék feletti részvételi arányt jeleztek, amit azzal magyaráztak, hogy az innen elszármazottak közül sokan hazatértek. 

Az 524 választási körzet adatainak részleges feldolgozása szerint Hunyad megye mélyvörösbe öltözött. Laurenţiu Nistor PSD-jelölt jókora fölénnyel nyerte el a megyei tanácselnöki tisztséget liberális kihívójával, Călin Petru Marian volt prefektussal szemben (48:25%). Máté Márta, az RMDSZ jelöltje a szavazatok több mint 3%-t gyűjtötte be.

A megyei eredmény nem számít meglepetésnek, mivel az előző két választásnál szintén a PSD diadalmaskodott. A megyei jogú városok esetében viszont jelentős a meglepetés, a szocdemek ugyanis mind a hetet megnyerték. Beleértve a megyeszékhelyet, Dévát, ahol először nyertek: Lucian Rus a szavazatok 38,5%-t gyűjtötte be, legyőzte ezzel a 2017 óta hivatalban lévő liberális Florin Oanceát, aki a voksok 24,6%-t szerezte meg. Vajdahunyadon Dan Bobouțanu magabiztosan nyerte el harmadik mandátumát 82% fölötti támogatással, akárcsak Ovidiu Bălan Szászvároson, 73%-kal. Brádon Florin Cazacu újrázott 56,5%-kal, a Zsil-völgyi városok pedig hagyományosan PSD-s erődöknek számítottak. Vulkánban Cristian Merișanu nyert 46%-kal, Lupényban pedig Lucian Resmeriță újrázott 79,2%-kal. Petrozsényban is a PSD nyert, Tiberiu Iacob Ridzi 2007 óta hivatalban lévő polgármester immár szocdem színekben nyert 48%-kal, miután márciusban átigazolt a liberálisoktól.

Ezen felül a PSD még 3 városban és 33 községben szerzett polgármesteri tisztséget, miközben a PNL 4 városban és 22 községben nyert. A nagy vesztesnek tekinthető PNL számára csupán Piski visszahódítása jelenthet némi vigaszt, Emil Rîșteiu korábbi polgármester ugyanis visszatért a város élére a négy évvel ezelőtti vereség után. Hosszabb távon a PNL egyértelműen a nagy vesztes, 2004 és 2016 között ugyanis Hunyad megye PNL erődnek számított, a megyei tanács, a megyeszékhely és számos más municípium liberális irányítás alatt állt.

Hozzászólások