Fűnyíró a Tündérkertben

2023. szeptember 8. 17:53 (péntek) /

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szeretettel várja az érdeklődőket Botházi Mária kötetének bemutatójára és az azt követő beszélgetésre az Aradi Magyar Napok keretében.

 

Botházi Mária korábbi népszerű könyveit (Biorobot, 2019; Boldogság juszt is a tiéd, 2016) és tárcáit ismerő olvasó már otthonosnak találhatja a Fűnyíró a Tündérkertben írásainak egyedi stílusát, témaválasztását. Az új kötet lényegét így fogalmazhatnánk meg: mi romániai magyarok vagyunk, és ezzel sok minden megmagyarázható. Például az, hogy miért foglalkoztat akár egy életen át a kivándorlás kérdése, miért tekintjük természetesnek azt, ha valami nehéz, és gyanúsnak, ha valami könnyű, és miért mondjuk blokknak a panelházat? Egyáltalán: hogyan élünk, cselekszünk, gondolkodunk, és miért úgy, ahogy? A Fűnyíró a Tündérkertben karcolatai a hétköznapok erdélyi emberét láttatják különböző élethelyzeteiben, sok-sok humorral, iróniával, olykor pimaszul akár, de mindvégig derűvel és együttérzéssel.

Botházi Mária író, szerkesztő, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem újságírás szakának egyetemi adjunktusa. Több erdélyi lapnál is dolgozott újságíróként, jelenleg a Helikon irodalmi portál publicistája. Karcolataiban görbe tükröt tart elénk arról, miként élünk, milyenek vagyunk mi, erdélyi magyarok. Témái a mindennapok világából merítenek: a családi élet visszásságai, a megfelelni akarás belső és külső kényszerei, a női lét sajátságai, a női-férfi szerepek korlátai, a társadalmi elvárások jelennek meg bennük.

A szerzővel Pálfi Kinga riporter-szerkesztő beszélget.

Helyszín: Megbékélés park, Szabadság-szobor, Rendezvénysátor.

Időpont: 2023. szeptember 23. – 16 óra.

Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:
https://feliratkozas.mcc.ro/Bothazi-Maria-Funyiro-a-Tunderkertben

A Facebook-eseményen való visszajelzés nem minősül regisztrációnak, kérjük, a regisztrációs lapot is töltse ki.

Hozzászólások