Két győztes és sok-sok vesztes

Írta:
2024. június 10. 17:50 (hétfő) /

Így néz ki Magyarország politikai térképe a vasárnapi helyhatósági és EP-választások eredményei alapján.

Mindkét választást a Fidesz nyerte meg, Orbánék jogosan ünnepelhetnek. 44,5%-kal megszereztek 11-et a Magyarországnak járó 21 EP-képviselői mandátumból, vagyis az abszolút többséget. A narancsos örömöt mégis beárnyékolja a visszaesés, ez volt ugyanis a legrosszabb eredmény EP-választásokon 2004 óta, amióta Magyarország uniós tag – a Fidesz a szavazatok legalább 47%-t gyűjtötte be, az előző ciklusban például 13 EP-képviselője volt.

Hasonló a helyzet helyhatósági szinten is, mind a 19 vármegye narancsszínű, Orbánék magabiztosan megtartották elsőségüket, noha mind a 19-ben gyengébb eredményt értek el, mint az előző választáson. Budapesten ismét a balliberális ellenzék nyert – immár csak hajszálnyi különbséggel. 

A puszta számok szerint egyértelműen a Fidesz a vasárnapi megmérettetés győztese. A Tisza (Tisztelet és Szabadság) azonban szintén nyertesnek tekinthető, 

Magyar Péter üstökösszerű felemelkedése alaposan felkavarta a magyar politika állóvizeit. A februári botrány óta Magyar Péter előtérbe került, népszerűsége és támogatottsága megállíthatatlanul növekszik. Április elején még 15% alatt mérték pártját, májusban már jócskán 20% fölött, vasárnap pedig 30% körüli eredményt ért el ott, ahol indult, vagyis az EP-választáson és a budapesti önkormányzati választáson. A fővárosban jóformán utol is érte a Fideszt, fej-fej melletti az eredmény. Röpke néhány hónap alatt a Tisza Párt képtelen volt országos szinten felépíteni helyi szervezeteit, ezért Budapest kivételével nem is indult a helyhatósági választásokon.

A Tisza mégis kiáradt, vasárnap korszakos eredményt ért el, jobbat, mint amennyit bármely ellenzéki alakulat elért a Fidesszel szemben az utóbbi 14 évben. Az impotens balliberális ellenzék jóformán belefulladt a kiáradt politikai Tiszába. A Momentumot, a Jobbikot, az LMP-t, a Kutyapártot és az egykori állampártot szinte leseperte a politikai porondról, Gyurcsányékat pedig az irrelevancia sarkába szorította. Magyar ügyesen meglovagolta az ellenzékváltó hangulatot, és magához csábította az ellenzéki szavazókat. Ugyanakkor a kormányból kiábrándult nemzeti érzelmű jobboldaliakat is, a Fidesz korábbi szavazóbázisából is kihasított egy szeletet. 

A Magyarországon kiáradt Tisza 7 EP-képviselője diadalmasan vonul be Brüsszelbe, ahol a legnagyobb pártcsaládban, a jobbközép Néppártban fog politizálni az RMDSZ kollégájaként. Otthon Magyar mindenekelőtt az ellenzék helyét foglalja el, uniós szinten viszont a Fidesz korábbi helyét tölti be. Ezzel Magyarország jelentősen jobbra tolódott, legalábbis az uniós porondon.

Magyar Péter megmozgatta a magyar társadalmat, és olyan lendületet vitt be a magyarországi politikába, amire nem számítottak, sem kormányoldalon, sem ellenzéken. A pillanatnyi áradást sikerült rendezett mederbe terelni, de a Tisza hosszú távú komoly vetélytársat jelenthet a Fidesz számára. A megmaradt ellenzékre pedig már most megsemmisítő csapást mert, a kormányellenes magyarok nyilván az erős és esélyesnek jelentkező Tiszához pártolnak át a harmatgyenge, civakodó ellenzéktől.

Hozzászólások