Magyar-jelenség Magyarországon

Írta:
2024. május 22. 17:09 (szerda) /

Magyar Péter üstökösszerű felemelkedése alaposan felkavarta a magyar politika állóvizeit. Három hónapja, a pedofilbotrány februári kipattanása óta a politikai közbeszéd körülötte forog, a Fidesz és az ellenzék is kénytelen alkalmazkodni hozzá. Illetve megakadályozni, ahol csak tudják.

A tovább gyűrűződő februári botrány roppant kényesen érinti az Orbán-rendszert. 14 éves kormányzása alatt semmilyen ehhez hasonló nem érte. Az impotens ellenzék képtelen volt saját malmára hajtani a közelégedetlenség vizét, Magyar Péter viszont ügyesen kovácsolt politikai tőkét belőle. Nemrég csatlakozott a Tisztelet és Szabadság (TISZA) nevű párthoz, amelyet 20% fölött mér az összes közvélemény-kutatás, megelőzve valamennyi ellenzéki pártot! Nem kis teljesítmény egy újonc politikai képződmény esetében.

A kormányoldal számára aggasztó, hogy Magyar nekiment néhány magas rangú fideszes politikusnak. Ráadásul több ezres nagyságú tömegeket képes mozgósítani az utcákra, összehasonlíthatatlanul többet, mint az egész ellenzék az utóbbi évek során. Holott nincs is saját sajtója, amely rendszeresen közvetítené politikai üzenetét, mint az ellenzéknek, az internetes közösségi oldalakon pedig további százezrek követik.

Politikailag Magyar a centrumot célozza, vagyis a Fidesztől különféle okok miatt elégedetlen, nemzeti érzelmű, jobboldali beállítottságú szavazókat ugyanúgy magához csábítaná, mint az ellenzék tehetetlensége miatt kiábrándult baloldali vagy liberális szavazókat. Egyszerre lovagolná meg a kormányváltó és az ellenzékváltó hangulatot, mindkettőnek igen sok támogatóját magához csábítaná. Magyar Péter felrúghatja a Fidesz hosszú távú, eddig roppant sikeresnek bizonyult központi erőstratégiáját, ugyanakkor jócskán kifogja a szelet az ellenzék vitorlájából, a Momentum, az LMP vagy a Párbeszéd féle kisebb pártok politikai túlélését veszélyeztetve, és a Gyurcsány-klán pártját is háttérbe szorítja. Ezért is támadják mindkét oldalról. Az ellenzékiek nem győzik hangsúlyozni, hogy Magyar nem is igazi ellenzéki, hanem az Orbán-rendszer korábbi magas haszonélvezője, aki eljátssza az áldozat szerepét, a hatalom pedig összekapcsolja Magyart a levitézlett balliberális ellenzékkel és annak politikai-gazdasági holdudvarával.

A Magyar-jelenség megállíthatatlannak tűnik. Hacsak nem követ el valamilyen szarvashibát, a TISZA lesz a júniusi EP-választások nagy nyertese, még ha nyilvánvaló is, hogy a Fideszt képtelen legyőzni. Viszont képesnek ígérkezik a Fidesz sorozatos kétharmados súlyának megtörésére, az ellenzéket pedig még jobban háttérbe szoríthatja, sőt, egyes tagjait egyszerűen lesöpörheti a politikai porondról.

Hozzászólások