Tapogatódzás a sötétben

Írta:
2023. december 11. 16:31 (hétfő) /

Két hónapja folyik a palesztin–izraeli háború. A napi híradásokat nézve az ember beleborzong az ártatlan civil lakosság szenvedéseinek láttán. Izraelben a palesztinok feldúlta településeken, a kifosztott kibucokon készült felvételek sokkolóak. A mintegy 50-60 kilométer hosszú és helyenként csak néhány tíz kilométer széles gázai övezet egy része pedig második világháborús bombázások utáni városokhoz hasonlít. És azon a területen mintegy kétmillió (lehet több is!) palesztin zsúfolódott össze. 

A minap láttam, hallottam a világhálón egy eszmefuttatást, amely több mint elgondolkoztató. A magyar politológus azon elmélkedett, hogy miként történhetett meg az október 7-i Hamász-támadás. Hogyan volt lehetséges, hogy a jószerével csak fanatikus önkéntesekből toborzott terrorszervezet megtámadja azt az országot, amely a közel-keleti térség legfelszereltebb, legjobban kiképzett hadseregével rendelkezik. Az akció következménye borítékolható volt, azt a támadás elindítóinak is tudniuk kellett. Megválaszolatlan kérdések: hogyan történhetett meg, hogy rövid idő leforgása alatt a Hamász kilőhetett mintegy nyolcezer rakétát, harcosai átjuthattak a biztosnak tartott kerítésen, sárkányrepülőkkel bombázhatott (?) izraeli városokat, sőt még a tenger felől is támadta a kikötőket. A váratlan lerohanás közben bestiális módon megöltek mintegy ezer (?) polgárt, és túszként elraboltak mintegy 250-et. 

És minderről semmit sem tudott a Moszad, a világ egyik legjobban szervezett titkosrendőrsége? Pedig (mint utóbb kiderült), Egyiptom már hetekkel korábban figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy Gázában valami készül. Ennek ellenére a támadók semmi szervezett katonai ellenállást nem tapasztaltak a határon, sőt a légtérben sem. Hol volt az izraeli határőrség, hol maradt a légierő, és miért nem működött tökéletesen az Izrael teljes területét lefedő híres vaskupola? 

Mint minden háború esetében, most is felmerül a kérdés: kinek használ az? A kommentátor arra a következtetésre jutott, hogy mindez nem volt véletlen. Az Amerikai Egyesült Államok kiszorulóban van az ázsiai térségből, egyre kisebb a befolyása. Több ország is Kína és Oroszország felé kacsingat. A térség destabilizációjának nyertese egyértelműen az Egyesült Államok. Nem volt véletlen a Hamász ilyen mértékű felfegyverezése (senki sem tudott róla?), de az sem, hogy Izraelben belső politikai válság van. A jelenlegi miniszterelnök ellentábora felduzzadt, de az amerikai kormánnyal sem felhőtlen a viszonya. Valószínűleg ez okozhatta a Hamász támadására a megkésett reakciót is. 

Mindezeket csak utóbb, a háború befejezését követő vizsgálatok derítik ki. Ha valakinek, valakiknek az érdeke lesz azt nyilvánosságra hozni.

Mindaddig minden eszmefuttatás csak tapogatódzás a sötétben. 

Csak a háborúnak lenne már vége!

Hozzászólások