Határon átívelő kórustalálkozó a Millenniumi templomban

Írta:
2018. augusztus 19. 19:26 (vasárnap) /

Augusztus 18-án, szombaton két ország három városából érkezett, három felekezetet képviselő kórus éneke szárnyalt a magasba a temesvári Millenniumi templomban megtartott nemzetközi kórustalálkozón. A zenei eseményre az Egyházzenei határon átnyúló turisztikai útvonalak című EU-s projekt keretében került sor, amelyet a temesvári Új Ezredév Református Központ valósít meg a Zentai Jézus Szíve plébániával és a Zentai Városházával partnerségben.

A nemzetközi kórustalálkozó résztvevőit ft. Váncsa Csaba segédlelkész köszöntötte, aki abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy ez a rendezvény hidat épít a résztvevők között. Az ének az ég és a föld üzenetváltása, a kapcsolatot jelenti az égiekkel – mondta ft. Váncsa Csaba, aki egy Kodály idézettel folytatta köszöntőjét: a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. „Kívánom a találkozó résztvevőinek, hogy sokáig leljék boldogságukat abban, amit szeretnek: az éneklésben, Isten dicsőítésében!” – zárta köszöntőjét.

A kórusok szolgálatát ökumenikus áhítat vezette be, majd sorra bemutatkoztak és előadták zsoltárokból, egyházzenei művekből, klasszikus kórusművekből összeállított műsorukat a résztvevő kórusok: a temesvári Új Ezredév kórus (karnagy Szabó Gabriella), az Újmosnicai Református Férfi Dalárda (karnagy nt. Gazdáné Mátyus Melinda), a Nagybecskereki Emmánuel Kamarakórus (karnagy Dutina Vilma), a Hertelendifalvi Református Gyülekezet kórusa és a Temesvári Magyar Baptista Gyülekezet kórusa (karnagy Juhász Katalin). Kitettek magukért  és műsorukkal nagy tapsot arattak a résztvevő gyülekezeti kórusok, amelyek szolgálatáról talán a legszebben Boros Róbert lelkipásztor beszélt: „Isten dicsőítése számunkra öröm, sőt kiváltság. Istenről énekelni jó, őt dicsérni gyönyörűséges.” Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 25 tagú, Dutina Vilma vezette vajdasági Emmánuel Kamarakórus, amelynek színvonalas produkcióját a Bánságon, az egész Vajdaságon kívül Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Németországban több mint 410 fellépés alkalmával tapsolhatta meg a közönség. A színvonalas kórustalálkozó nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

 

 

 

 

„Immár egy éve annak, hogy elkezdődött a lebonyolítása az Európai Unió által finanszírozott projektünknek – nyilatkozta a Nyugati Jelennek nt. Gazda István lelkipásztor. – Az Új Ezredév Református Központ, a Zentai Jézus Szíve plébánia, illetve a Zentai Városháza közösen pályáztunk és nyertünk egy az EU által finanszírozott pályázaton. Mi az Új Ezredév Központ koncertépületét építjük fel a pályázati forrásokból, a partnereink a zentai Jézus Szíve Plébániát újítják fel, és amellett különböző rendezvényeket bonyolítunk le a pályázat keretében, mint ez a mai kórustalálkozó. Most, augusztusban a szabadságok miatt nem volt könnyű összegyűjteni a kórusokat, a résztvevőink között volt az Új Ezredév kórus, az Újmosnicai Református Férfi Dalárda, a Nagybecskereki Római Katolikus Kórus, a Hertelendifalvi Református Kórus, illetve a Temesvári Baptista Gyülekezet kórusa. Bezárta a zenei eseményt a Millenniumi templom kántora és felesége, a Dumitresc házaspár, akik a gyárvárosi római katolikus kórust képviselték műsorukkal. Úgy vélem, nagyon hasznos és alkalmas találkozó volt ez a mai, ugyanis két országból, három város három felekezetéből gyűltünk össze és élmény volt a délvidékiek számára, a baptista testvérek számára, s számunkra is ebben a gyönyörű római katolikus templomban lenni és énekelni. Kiváltképpen hogy most,  augusztus 20-át megelőző második napon vagyunk itt együtt, a közös imádság, a közös Isten dicsérés, a közös ünneplés szelleme mindannyiunkat áthatott.”

Hozzászólások